Retró ajándékok kockáknak

Hangosan

Audio kazettát formázó USB elosztó

retro

Akinek van laptopja és külső perifériákat (egér, billentyűzet, flash drive) szeret hozzá használni, annak biztosan jól jön egy USB elosztó. Az sem gond, ha már van neki, mert mi tudunk jobbat, vegyük például a magnókazettát formázó modelleket. Mindenki emlékszik még a kétoldalas, sztereó hangfelvételekhez és 8 bites mikroszámítógépekhez (Commodore 64, Sinclair Spectrum) is használt, sokat csévélt, olykor begyűrődő, idővel jócskán megkopó szalagokra a jellegzetes kompakt kazettában. Nem azért szeretjük, mintha a CD vagy az MP3 rosszabb lenne, csak egyszerűen azért, mert mi még tekergettük ceruzával, kölcsönadtuk, másoltuk, olykor tönkretettük, és mindig lestük a rádióban az új számokat (emlékszik még valaki a Magnósok, figyelem! című műsorra?). Akárhogy is, ma már nem használjuk, de ha időnként szemünk elé kerül egy pörgős munkanapon, azért hálásak vagyunk.

Számos változatban kapható a kazetta formájú USB elosztó, vannak három és négy csatlakozóval épített modellek, és általában nem jár hozzájuk tápegység. Zömük USB 2.0 perifériák kezelésére képes (USB 1.1 kompatibilitás adott), szóval a nem nagy energiaigényű perifériákhoz pont megfelelnek. Mintegy 3600 Ft fejében már beszerezhetők.

Retró mikrofon

retro

A legtöbb webkamerában ma már van beépített mikrofon is, mely ugyanazon az USB-kábelen továbbítja a hangot kódoló jelet, mint a képet. Előfordul azonban, hogy ennek minősége eléggé csapnivaló, és ilyenkor kifejezetten jól jön egy mikrofon. Ezt a jó öreg jack hangkimenet aljzatba csatlakoztatva áthidalhatjuk a rendszer gyengeségeit (persze kicsit molyolni kell a Skype-beállításokkal, de a varázsló sokat segít). Ha már mikrofon, és videóbeszélgetésre fogjuk használni, akkor a hangminőség mellett fontos, hogy megjelenésében hangulatos legyen.

retro

A retró mikrofon néven (vagy inkább ezekkel a kulcsszavakkal) jegyzett termékek pont úgy néznek ki, mint a múlt század közepének rádiófelvételekhez használt asztali modelljei, és jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy beszélgetés közben bohóckodhassunk is egy cseppet. Sajnos annyira azért nem olcsók, itthon úgy 6000 Ft-ért juthatunk egy autentikusabb megjelenésű darabhoz, de kínai ingyen házhoz szállítós oldalakon harmad- vagy féláron is előfordulhatnak.

Retró telefonkagyló

retro

Nem kell annyira kockának lenni, de nem árt már a negyvenes éveinket taposni ahhoz, hogy ismerős lehessen számunkra a klasszikus, annak idején még bakelitből öntött telefonkagyló. Az eszköz jellemzően fekete színben volt elérhető és vezeték kapcsolta a jó öreg tárcsás telefonkészülékhez, a kapcsolásra olykor órákat kellett várni, a telefon bekötésére pedig éveket – legalábbis Magyarországon.

Jelképes, 5590 Ft-os áron találkoztunk hazai webáruházakban a klasszikus kézibeszélő modernizált változatával, mely akkumulátoros és Bluetooth alapú, így vezeték nélkül párosítható bármilyen kompatibilis eszközzel (PC, laptop, mobiltelefon, okostelefon, táblagép). Ha már párosítottuk, akkor szabadon beszélgethetünk, akár egy kihangosítóval is, és közben a képernyős eszközt másra is használhatjuk, utánanézhetünk egy e-mailnek vagy felírhatunk egy telefonszámot. A legmenőbb és leghipszteresebb mégis az, ha egy nő az elegáns retiküljéből rántja elő a jó fogású kiegészítőt és használja is utcaszerte.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

Előzmények

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.

  • Májusban újra retrószámítógépes kiállítás Szegeden

    A szegedi kezdeményes nagy sikerét bizonyítja, hogy idén már ötödik alkalommal várják a régi gépek és játékok iránt érdeklődőket.

  • Kütyübarátok Húsvétja

    Ma és holnap a különféle mobileszközök és egyéb hardverek kiállítása zajlik a Millenáris B épületében. Ma este hattól az Okostelefon Akadémia várja az érdeklődőket, holnap egész nap a Veletech 2014.