Hogyan válasszunk nyomtatót otthonra?

Hirdetés

Milyen gyakran vesszük igénybe a nyomtatót?

A régebbi tintasugaras modellek esetében (úgy egy évtizede és korábban) előfordult, hogy a ritkán használt készülékek néhány hónap üzemszünet után már nem nyomtattak megfelelően, és a beszáradás miatt eltömődött fúvókákat a fejtisztítás sem volt képes rendbe hozni. A helyzet azóta sokat javult, és ha egy tintasugaras nyomtatót ma hónapokig vagy akár egy évig sem használunk, az nem fog beszáradni – amennyiben áram alatt van (stand by vagy soft-off állapotban). Az automatikus szervizfutamok megóvják a fejet, időközönként egy kis tintát engednek át a rendszeren. A szerviztinta mennyisége egy alsó-középkategóriás négy- vagy ötpatronos, fix fejes készülék esetében már számottevő, és egy év alatt ki is fogyaszthatja az induló készletet; így ha félévente nyomtatunk, akkor válasszunk inkább kompakt nyomtatókazettás (cartridge) tintasugarast vagy lézernyomtatót. A kompakt nyomtatókazettás rendszerek (ilyenek általában a tízezer forint körüli áron kapható tintasugarasok) jellegzetessége, hogy nincs hosszú élettartamú fej a rendszerben, hanem a tintakazettákkal (rendszerint két kazetta, külön fekete és trikolor) a beépített fejet is cseréljük. Ez drágábbá teszi a kellékanyagokat, de a célzott havi pár tucat oldalas volumen esetében még így is jobban járunk, mert ez a konstrukció szerviztinta-takarékosabb és sokkal kevésbé van kitéve az állásidőben történő meghibásodásnak, mint az egy időben takarékosnak kikiáltott, de számottevő szerviztintával dolgozó, színenként cserélhető, fix fejes masinák.

Nyomtató, cartridge

Ha pedig abszolút ritkán, több hónapos kihagyásokkal van csak szükség nyomtatóra, akkor egyértelműen a lézer felel meg igényeinknek, ami teljesen áramtalanítva sem megy tönkre. (Vigyázat, a lézernyomtató minőséget és színhelyesebb nyomatokat előállító szilárdtintás megoldásokra ugyanez nem igaz, ezek csak folyamatos, jelentős terhelés mellett kifizetődő megoldások!)

Hányan használnák a készüléket? – Ha egy magányos PC-ről nyomtatunk csak, akkor a minden nyomtatón megtalálható USB csatlakozással már meg is oldottuk a kérdést, viszont megosztásra többféle módszer is létezik. Ma már általános igény, hogy akár az otthonunkon belül is többen, több munkaállomásról férjünk a nyomtatóhoz. Ennek ősi módja, hogy Windows alatt megosztjuk a printert a helyi hálózaton, csakhogy ehhez a megosztást kínáló PC-nek folyamatosan mennie kell, vagy legalábbis készültségben kell állnia. A másik lehetőség, hogy amennyiben az otthoni router vagy NAS rendelkezik USB aljzattal, és támogatja is a nyomtatómegosztást, úgy oda csatlakoztatjuk és azon üzemeljük be a printert. A leginkább gyári megoldás persze az, ha maga a nyomtató tartalmaz Ethernet és/vagy wifiadaptert, amivel önállóan csatlakozhat a helyi hálózatra, okosnyomtató esetén akár az internetre is. Mivel a legtöbb háztartásban van wifi, ezért érdemes lehet ezzel kompatibilis nyomtató beszerezni, semmint utóbb helyet keresni neki a router vagy NAS környékén.

Nyomtató USB port

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • A nyomtatók jövője: egyre több drága készülék és mobilos nyomtatás

    Az OKI magyar képviselete sikeres évet zárt tavaly, és ez főképp a fehér toneres készülékeknek köszönhető, de jól teljesítettek a színes nyomtatóknál és a kellékanyagoknál is.