Nero BackItUp & Burn: mentsük, ami menthető!

Bevezetés

Bár a hazai cégek is keveset költenek adatbiztonságra, a magánszemélyek egyes kutatások szerint még kevésbé ügyelnek az adataikra, alig több mint felük gondol egyáltalán erre addig, amíg meg nem történik a baj. De az adatmentéseket készítő felhasználók egy része is „kőkorszaki” módszereket használ: ha éppen eszébe jut, fájlokat másol egy másik adathordozóra. Baj esetén valószínű, hogy már csak régi mentéseket tud visszaállítani, ráadásul a fájloknak csak egy állapotát őrzi meg (a legutolsó mentését), így köztes állapotok sem lelhetőek fel. A fájlok visszaállítása így lassú, nem hibatűrő és odafigyelést igényel, hiszen kézivezérelt.

Mit tehet az, aki félti adatait, és egyszerű megoldást keres? Adatmentő szoftvereket kell használnia. Ezekből egyrészt léteznek ingyenes megoldások, például a Windowsoknak is része a beépített adatmentő és -helyreállító szolgáltatás, másrészt vásárolhatók kifejezetten e feladatra fejlesztett, jellemzően nagyobb tudású célprogramok. Most ez utóbbi típusból egy önműködő, „varázsló” jellegű adatmentő szoftvert mutatunk be, a Nero BackItUp & Burnt, mely fájlokról (dokumentumok, képek, videók, zenék, stb), programokról vagy egész lemezekről tud készíteni biztonsági másolatot egy másik merevlemezre, optikai lemezre, helyi hálózatra, vagy akár internetes tárhelyre is. A bemutató apropóját az adja, hogy a termék jelenleg akciós, 4990 forintos áron vásárolható meg.

Hirdetés

A szoftvercsomag – melynek 15 napig használható demóverziója letölthető a a gyártó weboldaláról – a következő programokat tartalmazza:

  • Nero BackItUp: fájlokról, programokról vagy egész lemezekről készít biztonsági másolatot.
  • Nero Express: varázsló stílusú, egyszerűsített program optikai lemezek írásához (a Nero Burning ROM pehelykönnyű kiadása)
  • Nero RescueAgent: szinte bármilyen adathordozóról (CD-, DVD-, HDD-, USB-meghajtó, floppy, memóriakártya) állíthatunk vissza sérült vagy törölt adatokat
  • Nero Burnrights: lehetővé teszi rendszeradminisztrátorok számára, hogy az ilyen jogokkal nem rendelkező felhasználók is írhassanak lemezeket a Nero Express-szel, illetve DVD-írókat csatlakoztathassanak a géphez.

A Nero BackItUp & Burn egyébként része a Nero Multimedia Suite 10 programcsomagoknak is.

Szoftverigény

Windows XP (csak SP3, csak 32bit), Windows Vista (csak SP1, 32 bit és 64 bit), valamint természetesen a Windows 7 minden változata, kivétel a Starter és a Home Basic.

Hardverigény

Minimum 2 GHz-es processzor, 1 GB RAM (XP esetén 512 MB is elegendő), 400 MB szabad hely. A tesztgép egy Intel Core 2 Duo E8200-as processzorral (2,66 GHz), 4 GB RAM-mal (1333 MHz), 7200 fordulatú SATAII-es merevlemezzel szerelt számítógép volt, melyen a Microsoft Windows 7 64 bites változata futott.

Telepítés

A telepítés a megszokott „Next-Next-Next”" sémára épül, bár kissé hosszadalmas. Ha nincs a gépünkön, akkor a szoftver magától telepít három alkalmazást: a Microsoft Silverlightot, a .NET frameworköt, valamint a legfrissebb Windows Installert.


Ask Nero?

Ezt követően viszont a telepítő tolakodó módon szeretne a böngészőnkbe helyezni egy Ask.com-os eszköztárat is, mely megváltoztatja az alapértelmezett böngészőmotort és kezdőlapot is (természetesen ezek az opciók törölhetőek). A telepítésnek a kötelező újraindítás után sincs vége: következik a sorozatszám megadása, a licenc elfogadása és a többi, szokásosnak mondható lépés.

Az installálást követően a Windows indulása után egy agentet is aktivál a gépünkön, mely mindössze 3 MB memóriát csippent le, cserébe sokkal gyorsabban indul a NeroBackItUp, és egyéb funkciókat is elérünk vele.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nero

Azóta történt

Előzmények

  • Itt az új Norton

    A Norton 360 legújabb verziójának talán legnagyobb újdonsága, hogy a kiberbűnözéssel szembeni védekezést is kínál.