Nero BackItUp & Burn: mentsük, ami menthető!

Adatmentés és -visszaállítás

Pár szóban az adatmentésről

A mentés típusa fontos a későbbi visszaállítás vagy az elfoglalt lemezterület szempontjából, ezért vegyük sorra a lehetőségeinket:

  • Teljes mentés: a legegyszerűbb módszer mellyel, a fájlok és mappák archiválása történik azok pillanatnyi állapotában. Ehhez szükségeltetik a legnagyobb tárolókapacitás, de ebben az esetben a legrövidebb a visszaállítási idő is, hiszen csak vissza kell másolni a mentést. Alapul szolgál a járulékos és a megkülönböztető mentés számára.
  • Járulékos mentés: csak azokat a fájlokat és mappákat tárolja el, amelyek a legutóbbi teljes vagy járulékos mentés óta változtak. Kevesebb időt és helyet igényel a teljes mentés elkészítésénél, ugyanakkor a leghosszabb visszaállítási idővel rendelkezik, mivel mind az utolsó teljes, mind a járulékos backup szükséges a rendszer visszaállításához.
  • Megkülönböztető mentés: a járulékossal ellentétben, ahol minden mentés egy fájl a „láncban”, a megkülönböztető külön fájlokat készít, melyben rögzíti a kezdeti teljes mentéshez képest történt változásokat. Gyorsabb a mentés visszaállítása, mint a járulékosé, de több tárhelyet és időt igényel (bár kevesebbet, mint a teljes).
  • Frissítés: ha merevlemezre történik a mentés, akkor a korábbi fájlokat felülírja az újabbakkal, vagyis csak egy állapotot lehet visszaállítani. Ha optikai lemezre mentünk, értelemszerűen nem írja felül a régieket, hanem az újakat másolja fel.


Felül a járulékos mentés, alul pedig a megkülönböztető mentés sémája

Meghajtómentés

Az eddigieknél abban tud többet ez a funkció, hogy a teljes lemezt – vagy annak egy, illetve több partícióját – képes lementeni operációs rendszerrel, programokkal, minden egyes fájllal és mappával együtt. A beállítási lehetőségek (forrás, cél, záró lépések) teljesen megegyeznek a Fájlmentéssel, egy kivétellel: a Meghajtómentés típusa értelemszerűen csak a teljes mentés lehet. Csak adminisztrátori jogkörrel rendelkező felhasználók használhatják ezt a funkciót!

Hirdetés

Ellenőrzés

Egyszerű áttekintőablak, ahol a korábbi mentéseket lehet ellenőrizni: megmutatja a mentések méretét, állapotukat (hozzáférhetőek, visszaállíthatóak, épek-e). Az ellenőrzést háromféleképpen végezhetjük el:

  • tartalom-ellenőrzéssel;
  • CRC-ellenőrzéssel;
  • fájlok és mappák utolsó hozzáférésének ellenőrzése

Feladat nézet

Ez a funkció a Nero BackItUp pofonegyszerű feladatkezelője, ahol Fájlmentés, valamint a Meghajtómentés feladatait áttekinthetjük, törölhetjük. Extra funkció, hogy magukat a feladatokat akár fájlonként képes a szoftver elmenteni (jól jöhet például, ha ugyanazokat a bonyolult feladatokat kell több gépen is elvégezni, így nem kell beállítani egyenként, hanem csak a parancsfájlt átmásolni).

Fájlok és mappák visszaállítása

Meglehetősen egyszerű a visszaállítás menete: a megfelelő mentés (a képen bal oldalt) kiválasztása után csak néhány beállítást kell megválaszolnunk, ha a gyári beállításokban nem bízunk.


Visszaállítás két lépésben

A meghajtók visszaállítása még a fentieknél is egyszerűbb, csak annyit kell kiválasztanunk hogy az eredeti, forrásmeghajtót állítjuk vissza, vagy egy másik meghajtóra mentünk. A rendszermeghajtót itt nem lehet visszaállítani, de a cikk további részében arról is szó lesz.

Sync (szinkronizálás)

Mindenki számára ismerős lehet a probléma: az otthoni gépről egy pendrive-ra lementett fájlok némelyikén változtatások történtek az idők során (például a munkahelyen dolgoztunk rajta), azonban ezek a módosítások már kaotikussá váltak: friss és régi fájlok vannak vegyesen, mindenütt.


Fontos lehet a bal és a jobb oldal elnevezése

Ebben segít a szinkronizálás funkció, melynek ötféle beállítási lehetősége van:

  • tükör: az új vagy módosított fájlokat átmásolja a másik könyvtárba (az egyik oldalon törölt fájlokat a másikon is törli)
  • másolás: a bal oldali fájlokat és mappákat átmásolja a jobb oldalra (a bal oldalon törölt fájlok és mappák a jobb oldaliban is törölve lesznek)
  • részleges szinkronizálás: új fájlokat nem másol át csak a frissíti a másik oldalon a régit
  • frissítés: ugyanaz mint a másolás, de nem töröl
  • részleges tükrözés: ugyanaz mint a tükrözés, de csak azokat a fájlokat másolja át, amelyek mindkét oldalon megvannak

A szinkronizálás nemcsak azonnal, hanem késleltetve, ismételtetve is elvégeztethető.

ImageTool lemez

A NeroBackItUp képes olyan CD vagy DVD létrehozására is, melynek használatával például sérült operációs rendszer esetén is be tudunk bootolni, és a korábban lementett, teljes meghajtó képét tartalmazó biztonsági mentést vagy egyes fájlokat is vissza lehet állítani – úgy helyi lemezről, mint akár ftp-ről vagy hálózati meghajtóról. De nemcsak visszaállítani, hanem biztonsági mentést indítani is lehet!

SyncTool lemez

Egy másik gépen szinkronizálnánk fájlokat vagy mappákat, melyen viszont nincs telepítve Nero BackItUp? Nem probléma, a szinkronizáló programot portable (hordozható) verzióban kimenthetjük merevlemezre, optikai lemezre vagy akár pendrive-ra is, így szükség szerint bárhol máshol használhatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nero

Azóta történt

Előzmények

  • Itt az új Norton

    A Norton 360 legújabb verziójának talán legnagyobb újdonsága, hogy a kiberbűnözéssel szembeni védekezést is kínál.