Windows 10: főleg jó híreink vannak

Kalózok, saját készítésű illesztőprogramok

Ha műszaki hibából adódóan valamilyen fő komponenst cserélni kellett a gépen, az ügyfélszolgálat segít majd a rendszer megtartásában. A dobozos (nem OEM) Windows 7, 8, illetve 8.1 tulajdonosoknak nem jó hír, hogy az ingyenes frissítési ajánlat a géphez kötődik, így a Windows 10-es frissítési licenc nem hordozható tovább másik számítógépre. Az a furcsa helyzet áll elő, hogy aki egy éven túl cseréli a program keretében frissített, Windows 10-et futtató gépét, az eredeti rendszert lesz kénytelen használni, vagy megvásárolhatja a Windows 10-et.

Az államigazgatás és a nagyvállalatok egyaránt érdeklődők az új rendszerrel kapcsolatban, már van olyan közigazgatási szerv, illetve olyan hazai nagy bank, ahol jelenleg is futtatják a Windows 10-et, Tóth András Mihály elmondása alapján nem csak az IT-n, hanem a felhasználók gépein is. A rendszer megjelenése előtti aktivitás megelőzi a Windows 8 esetében tapasztaltakat, de még a Windows 7-nél is nagyobb az érdeklődés. Akik a hetest használják, időszerűnek érzik a váltást, de a Microsoft meglepetésére a nyolcast használók között is nagy az érdeklődés, a visszajelzések alapján azért, mert a vállalatok látják, hogy kis energiabefektetéssel nagyot tudnak lépni.

A félképernyős ablak mellé automatikusan illeszthetünk másikat
A félképernyős ablak mellé automatikusan illeszthetünk másikat [+]

Bár a megjelenéskor sokan kritizálták a Windows 8-at, messze ennek a rendszernek a legjobb az elégedettségi indexe – tudtuk meg a Windows üzletágvezetőjétől. Főleg az érintőképernyős gépeket használók körében, de még a nem érintősök között is a Windows 7 szintjén van. Tóth szerint az elégedetlenkedő hangok azoktól jönnek, akik nem próbálták ki, nem adtak esélyt a rendszernek, sokan a kezdőképernyőt is nagyon megszerették. Éppen ezért a Windows 10-ben bár alapból nem lesz bekapcsolva, a felhasználók visszaállíthatják maguknak. A Windows 7-ről, 8-ról, 8.1-ről történő váltás egyébként meglepő élményt tartogat: megmaradnak a felhasználói fiókok, a beállítások, sőt a telepített programok is.

Rákérdeztünk a kalózverziókra is, amelyekkel kapcsolatban többféle információ is napvilágot látott, illetve spekuláció kezdődött. Tóth András Mihály elmondta, hogy az ingyenes frissítésre a jogtiszta Windows 7 és 8 felhasználók jogosultak. Akik nem eredeti Windowst használnak, és frissítenek Windows 10-re, a képernyő jobb alsó sarkában megjelenik majd egy mindenen átütő vízjel, mely figyelmezteti a felhasználót, hogy szoftverhamisítás áldozatává vált, emellett az ilyen gépeken nem lehet majd személyre szabni a kinézetet, illetve időről időre érkeznek majd értesítések és ajánlatok a legalizálással kapcsolatban. Ezt egyébként az alkalmazásbolton keresztül, újratelepítés nélkül is meg lehet majd tenni. Elsötétítés, bizonyos időközönként történő automatikus leállítás nem lesz.

A Microsoft célja az új rendszerrel az, hogy minél több emberhez jusson el és pozitív irányba befolyásolja a vállalatról kialakított képet. Ehhez nagyon fontos, hogy legyenek megfelelő driverek, ezért a vállalat felveszi a kapcsolatot a hardvergyártókkal azokban az esetekben, amikor úgy ítélik meg, hogy a kritikus tömeget érintő illesztőre van szükség. Tóth példaként hozta fel a SoundBlaster Audigy hangkártyákat, melyek a Windows 7 alatt még működtek, a 8-as rendszerrel azonban nem ápoltak túl jó barátságot. Végül nemrégiben megoldódott a helyzet, született olyan driver, amivel a Windows 10 alatt is megfelelő élményt nyújt majd. Bár feltételes módban fogalmazott, arra is lehet majd példa, hogy a Microsoft maga írja meg egyes eszközök illesztőit, amennyiben más megoldás nincs, viszont megfelelő számú igény mutatkozik rá (az Audigy driver is a Microsofthoz tartozik).

A magyar nyelvű visszajelzés nem túl szerencsés
A magyar nyelvű visszajelzés nem túl szerencsés [+]

A Windows 10 része a Windows Feedback alkalmazás, amelyben javaslatokat és mindenféle visszajelzéseket várnak, különböző témákban. A kérdéseket, kéréseket és panaszokat angol nyelven célszerű eljuttatni a vállalatnak, de előtte érdemes rákeresni a belső keresőben, hogy volt-e már téma korábban. Ha igen, akkor elég felszavazni az adott bejegyzést, esetleg saját kommentet hozzáadni, így megkönnyítve a fejlesztők dolgát.

A Microsoft új rendszerét feltelepítettük több gépre is, illetve videóra vettük, hogy azonos hardver mellett hogyan teljesít rendszerindítás és leállítás közben a 8.1-el összehasonlítva. A kapcsolódó fórumokban továbbra is várjuk a javaslatokat, illetve a kérdéseket is, melyekre igyekszünk megtalálni a válaszokat.

Azóta történt

Előzmények