Micsoda reklám... blokkolnám!

Az adblocker és te

"Engem nem érdekel, nem nézek reklámokat akkor sem, úgy is itt fórumozok egész nap, csomó pénzt hozok a Prohardvernek." Népszerű reakció, csak sajnos nem igaz. Minimális leegyszerűsítéssel élve az a user, aki nem fogyaszt semmilyen reklámot nálunk, nem is látja azokat, a kiadó léte szempontjából értéktelen. Sőt, az erőforrásokat (szerver, igényelt fejlesztések stb.) használja, bevételt viszont még közvetetten sem hoz. Potyautas, közgazdaságilag. Nem nehéz belátni, hogy ha elég sokan potyáznak, borul a csónak.

Újabb védőbeszéd, kitérő, érv: a reklám ugyan valamilyen mértékig utálatos, de legalább egyértelmű, ellentétben mondjuk egy cikknek álcázott, jelöletlen PR anyaggal, aminél kevés csúnyább dolgot tudunk elképzelni, és ami ennek ellenére viharsebesen terjed netszerte, külföldön is, itthon is, a témában is. Ha vannak reklámok és azok célba is érnek, azaz látod és látja mindenki más is, teljes lelki nyugalommal lehet minden ilyen megkeresést oda hajtani, ahova való: el innen! Persze csontozatilag is képtelenek lennénk ilyen jellegű megkereséseket bevállalni az árbevételeinktől függetlenül, de a büszkén csődbe menésnél még jobb lenne közösen megőrizni azt, amit eddig létrehoztunk.

A dolog persze nem ilyen egyoldalú, hiszen évek óta igyekszünk mindenféle alternatív szolgáltatásokat is nyújtani a tartalmon felül, ilyen a Veletech rendezvényünk, de ilyenek az extra funkciók a Hardveraprón, az új Prémium tagsági stb. De, mint azt már írtuk a cikk elején, az innen származó bevételeink egyelőre minimálisak.

No, ennyi szócséplés után elérkeztünk a számunkra legfontosabb részhez: arra szeretnénk kérni, hogy kapcsold ki az adblockolót oldalainkon, ha esetleg be lenne kapcsolva. Illetve rögtön meg is ragadnánk az alkalmat és megköszönnénk mindenkinek, akinél nem!

Neked egy mozdulat, nekünk a munkánk, a létünk függ tőle. Tényleg, nem túlzás. És tényleg az van, hogy tíz éve utasítjuk vissza azokat a reklámokat, amelyek miatt egyáltalán feltenné az adblockert valaki. Procizabálók sajnos így is átjutnak néha (szevasztok, érintett kreatívosok!), de ilyen-olyan szemét, rámászós, ordibálós vackot nem láthattatok, holott évi több száz kampány fut oldalainkon! És igen, sokkal egyszerűbb lett volna engedélyeznünk azokat is, de épp azért választottuk a nehezebb utat, mert olvasóként mi is kiakadunk, ha máshol ilyennel találkozunk. Akkor viszont nem is várjuk el mástól sem, hogy elviselje.

Elfogadjuk persze azt is, ha valaki semmiképp sem akar reklámokat látni, sőt, igyekeztünk a dolog élére állni azzal, hogy kitaláltunk egy olyan megoldást, amikor velünk együttműködve is megteheti mindezt. Ez a már korábban is említett Prémium tagsági csomag, ahol sok egyéb extra zsiványság mellett a reklámok is kikapcsolhatóvá válnak, azokat már le sem töltjük az oldalba a szerverről. Havi 390 Ft-ot kérünk cserébe, nagy tisztelettel és hangsúlyozni szeretnénk, hogy nekünk bármelyik megoldás szuper:

  1. az is, ha két kattintással kikapcsolod a reklámblokkolót oldalainkon, ingyen;
  2. és az is, ha Prémium tagunk leszel (és nem kapsz több reklámot, ha nem akarsz).

Az egyetlen, ami kifejezetten rossz, mondhatni idővel halálos számunkra, az a "harmadik út": ha valakit a fentiek sem hatják meg, tojik magasról a hosszútávú következményekre és adblockerrel szűri a reklámokat és kész. Mert ez a user azt mondja, hogy pusztuljunk meg, akkor majd máshol fórumozik legfeljebb, az ő számára a mi munkánk egész pontosan nullát ér. Két kattintást már nem, inkább menjünk mosogatni Londonba vagy induljunk el egy hazai közbeszerzésen, mindegy. És persze minden szolgáltatás aranyszabálya, hogy mindig a usernek van igaza, de itt az arányok már annyira eltolódtak, hogy tulajdonképpen falhoz vagyunk állítva és nincs vesztenivalónk, igenis felemeljük most már a szavunk a potyázókkal szemben. Ez itt egy ingyenes szolgáltatás, és csak akkor tud az maradni, ha azok a reklámok célba érnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt