Megjártuk a Fujitsu roadshow-ját

Notebookok és szerverek

A Fujitsu 2015 tavaszára Innovációs Roadshow-t hirdetett meg, amely számos állomást felölelve az ország több pontján főleg az üzleti, ezen belül is a szerverek és a jövőre vonatkozó koncepciók bemutatásáról szól. A japán cég legutóbb Szegedre látogatott el, ahol több előadással is várták az érdeklődőket, így mi is meglátogattuk az eseményt. A roadshow-ból a Microsoft is kiveszi a részét, hiszen a redmondi óriáscég a Fujitsu partnere, így első kézből adhatnak tippeket a szerverek iránt érdeklődő közönségnek a virtualizációs szerverinfrastruktúrákról, kiemelt figyelmet fordítva a mentési és visszaállítási lehetőségekre.

A szerverekhez kapcsolódóan a Fujitsu hangsúlyozta, hogy minden termékükhöz ingyenes firmware- és szoftverfrissítés jár, és ez nem csak a garancia idejére vonatkozik, hanem a teljes élettartamra, így például terméktámogatási szerződést sem kell kötni, illetve annak meghosszabbításával sem kell törődni.

A fentiek mellett a Fujitsu Primergy szerverek esetében lehetőség van az életciklus-garanciára a vásárlástól számított 90 napon belüli regisztrációval, ez a szolgáltatás 5 évig tart az adott szerver kereskedelmi életciklusát követően. Ilyenkor a Fujitsu helyszíni javítást biztosít a szerver úgynevezett nem forgó alkatrészeire, vagyis az alaplapra, a processzorra, a memóriára, illetve a különböző bővítőkártyákra. Kivételt képez ez alól az akkumulátor és az elem, melyek ugyan nem forgó alkatrészek, de rájuk így sem igénylehető az életciklus-garancia.

Fujitsu Eternus DX termékcsalád
Fujitsu Eternus DX termékcsalád [+]

A Fujitsu számos tárolórendszert is kínál a piac számára az Eternus DX termékcsaládon belül. Ezek esetében a megadott kapacitás mindig a valóban felhasználható tárhelyet jelenti.

A notebookok terén eddig főleg az üzleti felhasználásra figyeltek, ami a jövőben némileg változni fog, ugyanis a vállalat szerint picit eltávolodtak a hétköznapi fogyasztói rétegtől. Ennek eredményeképpen pár felhasználó meglepően konstatálja, hogy a Fujitsu még gyárt notebookot, ami azért is furcsa, mert a japánok ezzel az iránnyal sosem álltak le, csupán nem feltétlenül raklámozták annyira, mint az üzleti modelleket.

Igéretük szerint a jövőben mindenképpen több figyelmet szentelnek majd annak, hogy ez a réteg is tudomást szerezzen a termékekről. A vállalat azonban nem szeretné a konkurensek stratégiáját követni, így például csak olyan notebookot hoznak forgalomba, amelyben minimum Core i3 processzor található, ami az árakon is meglátszik, azaz a cég nem fókuszál az abszolút belépőszintre. Természetesen a Core i5 és i7 opciós lehetőség, bár ez a gép típusától függ.

A Fujitsu termékskáláján belül is megtalálhatók csúcsmodellek, középkategóriás gépek, illetve létezik egyfajta belépőszint, de ezt a vállalat koncepcióját szem előtt tartva kell érteni, épp ezért ezeket a termékeket nem is belépőszintűnek, hanem úgynevezett All-Round megoldásoknak nevezik. A Fujitsu notebookokról érdemes még tudni, hogy a főbb komponensek gyártását, illetve az összerakást Németországban, illetve Japánban végzik.

Fujitsu Lifebook notebook termékskála
Fujitsu Lifebook notebook termékskála [+]

A teljes termékskálát a fenti kép jól szemlélteti. Annyit fontos megjegyezni, hogy az All-Round megoldásokhoz opcionálisan dedikált grafikus vezérlő is igényelhető, míg a drágább Advanced és Superior sorozat esetében minden esetben az Intel integrált grafikus vezérlője végzi a megjelenítéssel kapcsolatos munkát.

A cég kiemelte, hogy a komolyabb notebookok esetében beépített vénaszkennert használnak az azonosításra. Ennek előnye, hogy jóval pontosabb, mint az ujjlenyomat-olvasó, mivel ötmillió ponton ellenőrzi a felhasználó tenyerének felső részét, illetve ehhez még hozzá sem kell érni a notebookhoz.

A vénaszkenner egyébként az egyik legjobb megoldás az azonosításra, mivel minden ember tenyérerezete egyedi, illetve csak úgy működik a leolvasás, ha az erekben folyik a vér. Abszurd példa talán, de ennek megfelelően nem érdemes a célszemély kezét eltávolítani, mivel a vénaszkenner ilyen módon már nem engedélyezi a hozzáférést, szemben az ujjlenyomat-olvasóval vagy a retinaszkennerrel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt