Magyar agyat kaphatnak a drónok

Nem csak katonáknak

A légtér már a pilóta nélküli repülő járművek (UAV, unmanned aerial vehicle) nélkül is elég zsúfolt, de ha a jelenleg elsősorban még csak katonai célokra alkalmazott drónokat a civil szférában is elkezdik használni, a megfelelő engedélyezési és jogszabályi háttér megteremtése mellett a biztonságtechnikai megoldásokra legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni. Az ütközések elkerülését ma már számos modern személyautóban segítik különböző automatikus intelligens rendszerek, de a levegőben, nagy sebességnél és jóval nagyobb lehetséges mozgástér mellett a feladat komplexitása a többszörösére emelkedik.

Hirdetés

A drónok eddig leginkább az amerikai hadsereg és titkosszolgálatok tevékenysége kapcsán kerültek be a híradásokba, pedig a hétköznapokban is sok területen lehetne hasznukat venni, az Amazon például áruszállításra alkalmazná őket. Magyarország keveseknek jutna eszébe az UAV-k kapcsán, pedig itthon komoly kutatás-fejlesztés folyik az ütközésvédelem terén, sőt, az erre a célra létrejött konzorciumot vezető BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. már évekkel ezelőtt is látott fantáziát a robotpilótás kisrepülőkben, munkájuk eredményeként pedig mostanra egy piacképes, a civil szférába szánt drónnal rendelkeznek. Elmentünk tehát hozzájuk, hogy megnézzük, miről is van szó.

Az Amazon elképzelése a jövő egyik lehetséges áruszállítási módjáról
Az Amazon elképzelése a jövő egyik lehetséges áruszállítási módjáról

A rádiófrekvenciás és mikrohullámú kutatás-fejlesztéssel és gyártással foglalkozó cég mobilkommunikációs eszközök (például ismétlőállomások) és speciális elektronikai berendezések tervezésére és előállítására fókuszál, ezek egy része a nagy megbízhatóságot igénylő kritikus kommunikációs (EDR, más néven Tetra) hálózatokban és műholdakban is megtalálható.


Az amerikai DARPA víz alatti drónokkal is kísérletezik

Az UAV-projektet 6 éve egy indiai partnerük vetette fel: Ha már az ehhez szükséges kommunikációs rendszert meg tudják csinálni, akkor miért nem építenek hozzá egy saját hordozót is? Így történt, hogy a szűk körben ismert magyar cégtől akár menet közben újraprogramozható, a feladatát mindenféle emberi beavatkozás nélkül is végrehajtani képes, komplett UAV rendszert vehetnénk, ha a jogszabályi háttér a technikával együtt fejlődött volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények