Két játék a semmiből, egy nap alatt

A Skool bizonyítja, hogy az informatika nem csak a férfiak sportja. A lányok jöttek, láttak, tanultak és programoztak. A szüleik meg elájultak.

Büszkeség csillog a szemekben

"A visszajelzések alapján amikor innen hazamennek, a szombat este még azzal telik, hogy tovább finomítják az itt elkezdett programokat. Sőt, általában a vasárnap is" - mondja mosolyogva Guzsaly, aki leginkább arra kíváncsi, 3-5 év múlva látszani fog-e már munkájuk eredménye, azaz több lány jelentkezik-e majd az informatikai pályára. Ebben mérik ugyanis a sikert.

Eddig csak Budapesten tartottak képzéseket, de idén elindulnak Szegeden is, ahol szintén sok a gyerek, van szakmai egyetem és az EPAM révén szakmai partner is akad. További terjeszkedésben gondolkoznak, de már ez is óriási eredmény, hogy egyszerre két helyen tarthatnak majd workshopokat.


[+]

A foglalkozások nem csak a gyerekeknek jelentenek kihívást és nyitnak ablakot egy új világra, az őket segítő fejlesztők is olyan social skilleket szereznek, amiket amúgy nem, hiszen a hétköznapokban nem találkoznak ilyen típusú problémákkal. Guzsaly büszke rá, hogy a Technovation versenyén is tudnak csapatot indítani, ami egy kifejezetten lányok számára kiírt programozási verseny. Sőt, a tavalyi Imagine Cup hazai fordulóján (igaz, fiatal koruk miatt versenyen kívül) is megmutatták mire képesek a Skool növendékei.

A tudás mellé oklevelet is kapnak
A tudás mellé oklevelet is kapnak [+]

Négy óra körül a résztvevők ajándékcsomagot és oklevelet kapnak, közös fotó készül, majd eljön a pillanat, amire mindenki várt: a lányok bemutatják az elkészült játékokat. A szülők a gépek köré gyűlnek, van aki csak nézi, mit alkotott a gyerek, mások a saját kezükkel akarják kipróbálni az alkotásokat, a büszkeség azonban minden felnőtt szemében csillog. A kedvencem az az apuka lesz, aki "nem hajlandó meghalni" lánya percekig tartó unszolása ellenére sem, nagyon élvezi az egyszerű platformjátékot, amit a csemetéje készített.


[+]

Amikor már mindenki látott mindent, a géptermek lassan elcsendesülnek. A kijárat felé veszem az irányt, körülöttem családok hagyják el a helyszínt. Ahogy próbálom kivenni miről beszélgetnek, több helyről is hallom, amint a lányok már most kérlelni kezdik a felnőtteket, írassák be őket a nyári táborba is, van aki a lovastábort is feláldozná a programozás oltárán. Igen, úgy tűnik a Skool csapata jó úton jár, a programozás jövőjében már nem csak a férfiak, a nők is szerephez jutnak majd.

Azóta történt

Előzmények