A videó fogja továbbpörgetni az okostelefon-piacot

További növekedés várható

Az Ericsson mobilitási jelentésének új kiadása arra mutat rá, hogy a mobil adatforgalom az elkövetkező években is jelentős növekedést mutat majd, és ezt a trendet elsősorban a videoátvitel uralja. A teljes adatforgalom a várakozások szerint 2018 végére a 12-szeresére növekszik majd. Az egyre nagyobb arányú használat a rendelkezésre álló tartalom folyamatos bővülésének, valamint a HSPA és LTE fejlesztések eredményezte megnövekedett hálózati sebességeknek köszönhető.

A videó teszi ki a hálózatok adatátvitelének legnagyobb részét, és a várakozások szerint évente körülbelül 60%-os növekedést mutat majd, egészen 2018 végéig. A videó adatforgalom egyes hálózatokban havonta és előfizetésenként átlagosan 2,6 GB. Ugyanakkor a videó népszerűsége ellenére a felhasználók nem feltétlenül a komoly adatátvitel jellemezte alkalmazásokkal töltik a legtöbb időt. Több idő megy el töltenek a közösségi oldalakon: egyes hálózatokban átlagosan naponta 85 percet.

Ericsson

2013 első negyedévében az okostelefonok tették ki a mobiltelefon-értékesítések mintegy felét, szemben a 2012 egészére vonatkozó durván 40%-os aránnyal. A mobil-előfizetések száma 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest globális szinten 8%-kal növekedett. Ez a WCDMA/HSPA terén körülbelül 60 millió új mobil-előfizetést, a csak GSM/EDGE képes előfizetések terén durván 30 milliós növekedést, az LTE terén pedig körülbelül 20 millió új előfizetést jelentett. A mobil széles sávú előfizetések száma még ennél is gyorsabban nőtt ebben az időszakban (az előző év azonos időszakához képest 45%-kal), elérve az 1,7 milliárdos szintet.

A Mobilitási Jelentés az alkalmazáslefedettséget is vizsgálta – kibővítve a lefedettség definícióját a hangátvitelről arra, hogy a felhasználók milyen hatékonyan tudják elérni a mobilalkalmazásaikat – és új keretrendszert vezetett be a változó hálózati teljesítmény hatásainak bemutatására, oly módon, hogy a felhasználó számára releváns legyen.

A jelentés e kiadásában górcső alá került a hálózati teljesítmény és a fogyasztói hűség közötti kapcsolat is. A hálózati teljesítmény kulcsfontosságú tényező a mobilszolgáltatók iránti fogyasztói hűségben, és csak ezt követi az ár-érték arány. A jelentés egyéb részei bemutatják az okostelefon-jelzések hatását az adatforgalomra, valamint vizsgálják az adatbarangolást, lehetőségeket azonosítva a mobilszolgáltatók számára új jövedelemforrások kialakítására.

Középpontban az előfizetések

Ericsson

A világszintű mobilpenetráció 2013 első negyedévében 90% volt, mely mintegy 6,4 milliárd előfizetést jelent. Az előfizetéssel rendelkezők száma azonban ennél természetesen kevesebb (4,5 milliárd), mivel sokan kettő vagy több előfizetéssel rendelkeznek. A legnagyobb növekedést Kína és a harmadik világ országai mutatták.

Kína önmagában a növekedés közel 25 százalékáért felelt a maga 30 millió új előfizetésével. A kelet-közép európai térségben 10%-os növekedés volt tapasztalható, és a mobilpenetráció 132%-os, tehát átlagosan minden lakos 1,32 előfizetéssel rendelkezik, megelőzve ezzel Észak-Amerika és Nyugat-Európa országait.

Ericsson

Ericsson

A globális széles sávú előfizetések száma 45%-kal növekedett egy év alatt, jelenleg közel 1,7 milliárd előfizetés van világszerte. Az okostelefon vásárlások ugyancsak erős növekedést mutattak. Az eladott mobilkészülékek fele volt okostelefon az első negyedévben. A teljes mobilelőfizetéseknek ugyanakkor csak 20-25%-a kapcsolódik ezekhez a készülékekhez, mely további lehetőséget biztosít a növekedésre.

Ericsson

Az LTE is folyamatosan bővül, 20 millió új előfizetést regisztráltak az időszak alatt. A csak GSM/EDGE-képes előfizetések száma 30 millióval a WCDMA/HSPA előfizetéseké 60 millióval növekedett.

Ericsson

Ericsson

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények