A Cisco szerint a jelenlegi internet már elavult

A böngésző egyre fontosabb

A Cisco fejlesztéseket vizsgáló monitorozó rendszerében van egy projekt, az ún. technológiai radar, amelyet évről évre egy 70 fős szakértői csapat állít össze. Ők választják ki több ezer ötletből, megoldásból, trendből az előremutató, komoly potenciállal rendelkező technológiákat. Az elmúlt években a technológiai radar összeállítása során több mint 300 technológiát vizsgáltak, ezek között vannak rövidebb távú (három éven belül megvalósuló) trendek, és akadnak hosszabb, 3-5 éves időszakban megvalósuló tendenciák. Az alábbiakban a cég közleménye alapján négy olyan területet ismertetünk, amelyek 2014-ben és az elkövetkező években a Cisco szakemberei szerint meghatározóak lesznek a hálózatok világában.

Böngészőalapú videó és együttműködés

Hirdetés

A jelentés leszögezi, hogy a böngészők évek óta az egyik legfontosabb információforrásként szolgálnak a felhasználók számára. A webes közösségi alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók interakcióját, például bejegyzések és fotók megosztását, azonban a valós idejű kapcsolatteremtésre nincs sok lehetőség. Ennek nemcsak a magánfelhasználók közötti kommunikációban van komoly jelentősége, hanem a B2C és a B2B kommunikációban is, elég csak az online ügyfélszolgálatokban vagy a különféle együttműködési megoldásokban rejlő lehetőségekre gondolni.

A szakemberek szerint a WebRTC keretrendszer a valós idejű webes kommunikáció lehetőségét nyújtja a különféle eszközök között, körülbelül úgy, mintha az okostelefon a böngészőbe költözne. Ma már léteznek böngésző alapú interaktív technológiák, azonban ezeknek az alkalmazásoknak a kialakításánál és bevezetésénél számtalan eszközre és felhasználóra kell megoldásokat fejleszteni, illetve továbbra is letöltést igénylő kiegészítőkön alapulnak.

A jelentés úgy véli, hogy a WebRTC-t három dolog teszi érdekes és jelentős technológiai fejlesztéssé.

  • Eszköz (Device): a több száz lehetséges eszköz megfelelő kompatibilitásának és együttműködésének megoldása helyett inkább a böngészőben használható közös szabvány alkalmazására érdemes összpontosítani
  • Fejlesztés (Development): a szabványoknak köszönhetően könnyebb valós idejű webes kommunikációs megoldásokat fejleszteni. A technológia használatához nincs szükség magas fokú telekommunikációs ismeretekre, és nem kell új hozzáférési lehetőséget fejleszteni minden egyes eszközhöz
  • Bevezetés (Deployment): a valós idejű kommunikáció a webes alkalmazás frissítésével könnyen hozzáférhetővé tehető szélesebb felhasználói rétegek számára is. Nem kell külön kiegészítőket vagy alkalmazásokat letölteni

A kommunikáció magasabb szintre emeléséhez egyszerű, mindenütt jelenlévő és gyorsan telepíthető webes felületre van szükség, és a jelentést készítő Cisco ennek érdekében nyílttá és bináris modulként ingyenesen letölthetővé tenné a legelterjedtebb H.264 videokodeket szervereiről, amelyet az alkalmazásfejlesztők saját szoftvereikben alkalmazhatnak, bármilyen platformon. Ezt a kódolást használják a Blu-ray lemezeken, és ezt alkalmazza a YouTube, az Apple Quicktime és a mobiltelefonok túlnyomó többsége is. A Cisco döntésének hatására a Mozilla bejelentette, hogy 2014-től hozzáadja a H.264 kodeket a Firefox böngészőhöz, így elhárul az akadály a valós idejű videók kiegészítők nélküli webes megjelenítése elől. A cég úgy ítéli meg, hogy ez a változás komoly lépést jelent az eszköz- és platformfüggetlen valós idejű kommunikációs megoldások használata felé.

Kontextusfüggő számítástechnika: hely, jelenlét és érzékelés

A kontextusfüggő megoldások alapvetően megváltoztatják a kommunikációs eszközök használatát. A jövőben ezek az eszközök megismerik a felhasználók szokásait, „képben lesznek” arról, hogyan töltjük napjainkat, hol vagyunk, hová megyünk és mit csinálunk. Míg jelenleg az információk özönével kell megbirkóznunk, a jövőben a megfelelő emberhez a megfelelő információ jut el, a megfelelő helyen és időben, a megfelelő módon. A Ciscónak már létezik ilyen megoldása a vezeték nélküli hálózatok terén, és komoly lehetőséget látnak ennek kiterjesztésére a mobil, videó, biztonsági, együttműködési és az „Internet of Things” (IoT) területére is.

Érdemes példaként megemlíteni a kereskedelemben, a digitális otthonokban és a televíziózásban vagy a városi közlekedésben rejlő lehetőségeket. A rohamosan terjedő okostelefonok segítségével az üzletek személyre szabottan küldhetnek ajánlatokat, akciókat, ha éppen az adott bolt felé közeledünk. Távolról beállíthatjuk, hogy milyen hőmérséklet várjon otthonunkban, amikor hazaérünk, válogathatunk a digitális televíziós tartalmak között, illetve hasznos információt kaphatunk az elérhető parkolóhelyekről és a forgalmi nehézségekről azon a környéken, ahol éppen dolgunk van. A kontextusfüggő megoldásokkal a közlekedési lámpák is okosabb döntéseket hozhatnak arról, hogy az adott időpontban, az adott közlekedési helyzetben hogyan szabályozzák a forgalmat.

Az együttműködéses technológiák következő generációja ugyancsak foglalkozik a kontextussal. Például egy webes konferenciánál automatikusan megjelenik a résztvevők profilja, a korábbi megbeszélések anyagai, a témához kapcsolódó dokumentumok, prezentációk. Vagy egy ügyfélszolgálatnál automatikusan megjelennek nemcsak az ügyfél adatai, de korábbi vásárlásaival, vagy az esetleges panaszokkal kapcsolatos információk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A jelen és a jövő szakmája: az informatikai biztonsági szakember

    A Cisco hetedik alkalommal készítette el éves biztonsági jelentését, amely az internetes biztonsági kockázatokkal kapcsolatos trendekre és új jelenségekre hívja fel a figyelmet.

  • Továbbra is a Java a legsebezhetőbb

    Cisco évközi biztonsági jelentés: gyenge láncszemek és biztonsági rések. A kevésbé szembeötlő, régebbi alkalmazások és infrastruktúrák ismert sérülékenységeit kihasználó támadások gyorsabban terjedhetnek.

Előzmények

  • A hazai cégek is a videokonferenciában látják a jövőt

    Jelenleg az e-mail és a telefon a hazai vállalatok kommunikációjának fő csatornái, ugyanakkor komoly igény mutatkozik az egyszerű és költséghatékony webes és videokonferencia megoldások iránt – derül ki a Cisco hazai vállalatok körében végzett felméréséből.

  • A felhő megállíthatatlan

    A Cisco friss felmérése szerint 2017-re várhatóan több mint négyszeresére nő a felhőalapú adatforgalom, melynek kétharmada addigra az adatközpontok köré összpontosul.

  • Gondolt már a Cisco szerverekre?

    (x) Magyarországon a Cisco jelentős ismertséggel és komoly ügyfélkörrel rendelkezik a hálózati eszközök piacán. Szerverkérdésben ugyanakkor - bár a céget egy nemrég közzétett Gartner jelentés is a három vezető gyártó közé sorolta a blade szerverek piacán - sok hazai IT szakember csak most ismerkedik a Cisco-val, mint szervergyártóval.