Biztonság a Check Pointtól

Termékek

IT.news: Hol áll ma a Check Point a piacon? Kik a legfőbb vetélytársak és milyen jól megragadható előnyei vannak a Check Point termékeinek a konkurens megoldásokkal szemben?

HG: A Check Point az egyik meghatározó szereplője a hazai it-biztonsági piacnak. Több problémára kínál megoldást, ezért a különböző területeken más-más versenytársakkal kell megküzdenünk – így konkurens többek között a Cisco, a BalaBit, a Symantec és a Juniper is.

A megkülönböztető jegyek? Nehéz lenne felsorolni az elmúlt több mint 10 év – a Check Point 1993-ban alakult – innovatív fejlesztéseit. Kiemelném a fejlett, központi menedzsmentet lehetővé tévő többlépcsős architektúrát, amelynek jóvoltából lehetőség van központi, ám mégis elkülönülő felügyeleti központok kialakítására, ahol megoldható a központi felügyelet és szabályozás, valamint a részegységek viszonylagos szabadságából adódó rendszerfelügyeleti dilemma. Az egyszerűen kialakítható VPN-kapcsolatok és forgalomszabályozás növelheti a teljes rendszer használhatóságát, értékét. A Check Point fejlett technológiái természetesen a biztonsági rendszer minden pontján rendelkezésre állnak. A SmartDefense biztosítja a hálózat alacsonyabb szintű védelmét, az Application Intelligence rendszer pedig az alkalmazás-specifikus támadások ellen nyújt védelmet (mely védelem nemcsak a szabványok kikényszerítését foglalja magában).

Hirdetés

Speciálisan webszerverek védelmét valósítja meg a Web Intelligence, amely egy teljes funkcionalitású, nagy teljesítményű védelmi eszköz. A Check Point természetesen ismeri a főbb VoIP-protokollokat, így fontos szerepet vállalhat az IP alapú telefonkommunikációs rendszerek további védelmében. A monitorozási, reportolási rendszerek tovább segítik a felügyeleti szervek munkáját, a naplózási rendszer és a beépített auditálási funkció megfelel az auditorok elvárásainak.

IT.news: Az egyik legátfogóbb megoldás a cégtől a Safe@ termékcsalád. Be tudná mutatni a kevéssé hozzáértő otthoni és SOHO felhasználóknak, miért lehet rá szükségük?

HG: A Safe@ család a broadband-felhasználóknak (xDSL és kábel) kínál megoldást. Alapvető szemléletbeli változást igényel ez az egyszerű felhasználóktól, mert a korábbi betárcsázós kapcsolatokkal szemben itt a számítógépek folyamatosan kapcsolatban vannak az internettel, ezért folyamatos védelemre van szükségük. Ezt a védelmet kínálja a Safe@ termékcsalád.

IT.news: És a profibb felhasználóknak, rendszergazdáknak?

HG: A Safe@ termékcsaládban a Check Point nagyvállalati környezetre tervezett megoldásának beágyazott verziója fut, kínálva mindazon funkciókat (VPN, NAT, failover, dial.backup, stb.), amelyeket a Check Point-termékektől már megszoktak, természetesen a SOHO felhasználókra szabott áron.

IT.news: Körülbelül mekkora arányt képviselnek a Check Point-termékek eladásaiból a Safe@ megoldások?

HG: Mivel a Check Point még mindig elsősorban a nagyvállalati környezetre fejlesztett megoldásairól híres, ezért ezek a termékek teszik ki a forgalom döntő többségét, de reméljük, hogy ez változni fog.

IT.news: Az akvizíció óta azon kevés cégek egyike a Check Point, amely átfogó biztonsági megoldásokat kínál. Röviden el tudná mondani a kevésbé hozzáértőknek, hogy mit jelent ez pontosan?

HG: A Check Point korábbi határvédelmi tűzfal- és VPN-megoldásai mellett két másik termékcsaláddal jelent meg. Az első a belső hálózatok védelmét szolgáló InterSpect belső biztonsági átjáró. Az InterSpect belső biztonsági átjáró gyorsan integrálható a már meglévő belső vállalati rendszerekbe. A rendszer olyan kifinomult biztonsági technológián alapul, mely intelligensen ellenőrzi a belső forgalmat; felismeri és blokkolja a jogosulatlan és rosszindulatú hálózathasználatot, illetve támadásokat. Biztonsági szegmentációt eszközöl a hálózati zónák közötti jogosulatlan hozzáférés megakadályozására, illetve karanténba zárja a gyanús tevékenységeket végző számítógépeket.

A másik terület a webbiztonság. A Connectra elnevezésű termék egy hardveres SSL-VPN-es portálrendszer. A felhasználók SSL-VPN-en keresztül felcsatlakozhatnak e portálrendszerre, s elérhetik windowsos fájljaikat, a külső és belső webes portálokat, valamint levelezőszerverüket is – SSL-védelem mellett. A Connectra kiegészítése, az Integrity Clientless Security révén biztonságossá válik az adatok böngészése, elérése, hiszen a technológia gondoskodik a csatlakozó eszközök magas fokú biztonsági ellenőrzéséről. Ezen kívül a webbiztonságra kifejlesztett kiegészítések jelentek meg a tűzfaltermékekhez.

IT.news: Milyen meglepetésekre számíthatunk a Check Pointtól és a DNS Hungarytől az elkövetkezendő hónapokban?

HG: November 15-én a WestEnd Hiltonban tartjuk a Check Pointtal közösen a már hagyományosnak tekinthető Security Dayt. Ez a Check Point legnagyobb végfelhasználói rendezvénye az évben, ahol is minden kedves érdeklődő pontos felvilágosítást kaphat a számára érdekes terület közeljövőben várható újdonságairól. A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk. Regisztrálni a www.checkpoint-ee.com/securityday2004Hungary oldalon lehetséges.

Azóta történt

Előzmények